15-501 Бесплатна испорака над 2,000 Денари.
Затвори
(0) производи
Немате ставки во вашата кошничка.
Категории
  Filters
  Подесувања
  Пребарување

  Не се сите маски исти

  Како да го препознаете квалитетот? Дали сите маски се исти? Дали еднократната употреба значи дека не треба да внимавате на составот на производот, бидејќи и така се користи еднаш, па пресудно е да е поефтина? Во продолжение проверете што треба да знаете и како да проверите дали маската која ја купувате ќе ви ја понуди адектватната заштита.

  BFE не е исто што PFE

  BFE е кратенка од BacterialFiltrationEfficiencyи го покажува степенот на отпорност на материјалот при контакт со бактерии. Резултатите од тестирањата се прикажуваат во проценти, со тоа што повисокиот процент упатува на поголема ефикасност. При ваквите тестирање се користат честички со големина од 2.5 микрони.

  Што е PFE? PFE или Particle Filtration Efficiency е ефикасност на филтрација на честичките. Со овој тест се мери ефикасноста на маската  во филтрирањето на неживите честички со големина од 0,1 до 1 микрон. На пример, маските кои имаат BFE95% не овозможуваат иста заштита како маските со PFE 95%.

  Подобра заштита има маската со PFE 95%, бидејќи е поефикасна во филтрирањето на помалите честици и кај ваквите маски BFEби бил и ≥99%, а тоа може да се види и од примерите на сликите подолу на кои се прикажани резултатите од мерењата на нашите маски.

  Трослојната маска е „сендвич“ сочинет од два надворешни слоја и еден внатрешен кој што е клучен во заштитата. Средниот слој е т.н.melt-blownматеријал кој припаѓа на новатта генерација на материјали и е направен од пластика (полипропилен).

  Токму тој материјал ја прави трослојната маска ефикасна во филтрацијата и заштитата од вирусите и бактериите. Честиците се задржуваат на површината на материјалот благодарение на електостатиката кој го спречува понатамошното ширење.

  Melt-blown материјаот поседува неверојатни карактеристики, па покрај тоа што ефикасно филтрира тој исто така е и воздушест, флексибилен, исклучително лесен, незапирлив, лесно се разградува, не е токсичен и е погоден за рециклирање.

  На пазарот се појавија маски со лажен melt-blown слој што директно влијае на цената, но она што е поважно, е фактот што таквите маски воопшто не ја овозможуваат заштитата заради која ја купуваме и носиме маската.

  Во продолжение погледнете ги начините како да препознаете квалитет и да бидете сигурни дека купувате маска со која ќе сте заштитени на правилен начин.

  1. Тест на допир

  За овој тест потребно е да ја пресечете маската на половина. Кај оригиналните маски средниот слој готово и да не е залепен за првиот слој, а тоа е резултат на електрицитетот.

  1. Запаливост

  Со ножици пресечете ја маската на половина и обидете се да го запалите средниот слој. Кај оригиналните маски материјалот во контакт со пламенот не гори, туку се топи и не чади, бидејќи е изработен од пластика.

  Кај лажните маски средниот слој е изработен од материјал кој што е комбинација на хартија и пластика, па затоа гори и чади.

  1. Тестирање на водоотпорност

  Од внатрешната страна на маската истурете одредена количина на вода. Оригиналната маска ќе ја задржи водата за разлика од лажната. Причината за носење маски всушност е да се спречи ширењето на болеста преку ситни капки течности кои се исфрлаат при зборување (кашлање, кивање), затоа е многу важно маската да ја задржува течноста.

  1. Гасење на пламен

  Вистинската маска содржи melt-blown ткаенина која помага во филтрирањето на гасовитите и течните материјали со што се отежнува гаснењето на пламенот, па така со вистинската маска нема да можете да го изгасите пламенот од свеќа, запалка итн. За разлика од нив, кај лажните маски заради отсуството на средниот слој, постои струење на воздухот и може да се изгаси пламенот.

  1. Клип за нос

  Клипот за носот е уште еден елемент од маската што не е јасно видлив, па затоа е можно да се манипулира со неговиот квалитет.

  Кај оригиналните маски клипот е од метал или е комбинација на пластични плочки и метални жици како би можела маската да се прилагоди на различен облик на лицето и носот. Кај лажните маски клипот е пластичен и не толку флексибилен, а не ретко се случува маската воопшто и да нема клип.

  Сигурен квалитет

  Маските на STAYSAFEподлежат на детални контроли од страна на специјализираните агенции.

  Се проверуваат сите карактеристики како естетски, така и функционални.. Секоја карактеристика се оценува, а оценките се дел од еден сеопфатен извештај на основа на кој сме сигурни во квалитетот на трослојните маски.

  Важноста на исправноста на маските не смее да се потцени!

  Многу е важно да знаете што купувате, носите и колку сте заштитени!

  Крајната одлука е на вас!

  Оставете коментар